perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulumaa kun jokaiselta löytyy lompakosta

Tuskin mikään saa ihmiseen enemmän joulumieltä, kuin se kauppakeskuksen harras ja rauhallinen tunnelma ennen joulua. Kun hiki valuu purona pitkin selkää, et tiedä mitä olet ostamassa ja kenelle, mutta jotakin pitää löytää, ihmiset tuuppivat, jokapaikassa saa jonottaa, radiosta soi taukoamatta jotain petteri punakuonoa. Siinä se ihmisen mieli lepää.

Ja sama jatkuu vielä aattona. Saat läjän lahjoja, joilla et tee mitään. Täyteen ahdetut komerosi huutavat armoa. Ja lapsesi ! mitä kaikkea kivaa ne saavatkaan. Kasan roinaa, jonka perimmäinen olemassaolon syy unohtuu noin kaksi viikkoa joulun jälkeen. Mutta kun kaikilla kavereillakin on se joku-mikä-sen-nimi-olikaan-nukke. Lompakkosi on tyhjä, luottokorttisi saldoraja luultavasti hyvin lähellä, ja jalkasi muussina.

Kauppareissun jälkeen kotona katsot, mitä sait ostettua, ja käytyäsi läpi kaikki itsellesi ostamasi tuikitärkeät hilat ja vitkuttimet, huomaat ostaneesi parin sukkia. Isällesi, kuten joka vuosi. Avaat netin ja tarkastat, mistä verkkokaupasta saa tavaraa vielä jouluksi. Painelet sokkona nappeja, kunnes olet varma, että et ainakaan itsellesi ostanut mitään. Tai jos ostit, niin vaan vähän.

Minulle joulumieli syntyy hyvästä ruuasta, läheisistä ihmisistä, kiireettömyydestä, ruuan tuoksusta. Kun pukki on vihdoin käynyt, lahjovuoret tungettu komeron eteen (koska sisällekään ei mahdu), vihreät kuulat on vatsan päällä, kirja kädessä, villasukat jalassa, ja joku hyvä levy soittimessa. Silloin on se tila, jota voi sanoa joulurauhaksi.

Itse aioin tänäkin vuonna olla ihan vapaamatkustaja. Kodin siivoaa palkattu siivooja ja jouluruuan loihtii äitini. Kuusen tuo isäni, ja minulle jää vain ne parhaat hommat eli koristelu ja leipominen. Ja nautiskelu.
Lahjoiksi ostan juttuja, joista itsekin pidän kuten lippuja tapahtumiin, luomukosmetiikkaa, jotain helppoa ja tarpeellista. Tosin suvun nuorimmat eivät ehkä arvosta vuohta afrikassa, niin he saavat angry birdsinsä ja monsterhighnsa.

Jokaisella on toki oikeus viettää joulua niinkuin itse haluaa. Kuitenkin pidän tärkeänä sitä, että joulu on sellainen, kuin se haluaakin olevan. Jos kauppakeskuksessa on kivaa, mene sinne. Jos ei, pysy kotona ja tutustu esim lippupalvelun tapahtumiin. Tai matkusta Balille.

Rauhallista ja stressivapaata joulunaikaa !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti